hategame logo
Броят на нови игри в Steam за пръв път намалява
пуснато на 08 януари 2020 от pseto
steam valve
В периода 2014-2018 година броят на новите игри в Steam се покачваше... в някои случаи главоломно. През 2014-а броят на новите премиери беше 1609 - близо три пъти повече в сравнение с 2013-а, когато се появиха 557 игри в платформата. Пикът бе през 2018-а, когато количеството е много по-сериозно - 8415 игри.

Но през вече приключилата 2019 година количеството спада. Не с толкова много, но все пак трендът за растеж бива пречупен - появяват се "само" 8167 игри. Можем само да гадаем каква е причината за спада.

Може би премахване на нискокачествени клонинги и откровено измамни игри? Или просто не чак толкова много хора и компании пускат нови заглавия в Steam?

При всички положения обаче 8000 е внушително число за нови премиери. Като можем да сме сигурни, че за над 7000 от тях вероятно не е чувал почти никой. Но от друга страна подобни числа не бива да ни изненадват. Днес е по-лесно от всякога да се създаде игра, благодарение на графични двигатели като Unity и Unreal Engine. Така не е изненадващо, че всеки се пробва със свое заглавие, опитвайки се да удари шестицата от тотото.

Коментари
Rostik79 avatar
Rostik79
09 януари 2020
STEAM ще стане или даже вече е платформа за инди игри. Доста от ААА заглавията през изминалата година подминаха СТИЙМ.
igra4 avatar
igra4
09 януари 2020
факт
nightwarrior avatar
nightwarrior
09 януари 2020
Не бяха доста, а се броят на пръсти. Да не говорим, че са временен ексклузив, заради лайняната политика на епик. Малкото, които не се появиха миналата година, идват тази(като им изтече временната ексклузивност). Metro идва другия месец, Control лятото, Outer Worlds няма точна дата, но е през 2020 също. Май само тези "игрите" на Кейдж и The Division 2 няма да се появят в Стийм. Но пък отсреща имаш Destiny 2 и Halo Masterchief Collection, които например не изглежда да са дори близо до Епик релийз. Секиро също ги пропусна.

Освен временни ексклузиви(които дефакто идват в Стийм по-късно) и вътрешни игри(акти-близард игрите на тяхната си платформа, ЕА игрите на тяхната си), другото излиза на всички платформи. Макар че и там има прогрес - ЕА почна да качва игри и в Стийм, Секиро е в Стийм въпреки че активижън са разпространител.

На фона на изписаното(и похабени минути от обедната), не виждам как Стийм върви към инди платформа.

Което пък го класира точно към "Факт запазена марка на играчкин" - не е никакъв факт, но просто скарания му с логиката мозък, решава, че желания=факти.

Charcharo avatar
Charcharo
09 януари 2020
Най-великата игра на всички времена - Red Dead Redemption 2, е в Steam. Божествена и неоспорвана, тя мачка всички игри, които не са в Steam... взети заедно.
KKND avatar
KKND
09 януари 2020
Това че Steam отдавна се е превърнал в бунище и не виждам драма в това човек да си вземе това което го кефи. Това което ме дразни много са именно различните launcher-и (steam, origin, blizzard ...) аз искам всичките ми игри, ачивмънти и хора с които игра да са ми на едно място, та затова последните 2-3 години цъкам само на конзолата.
LethianDream avatar
LethianDream
09 януари 2020
Найт, няма как да ме убедиш, че Стийм е платформа за ААА заглавия. Мисля, че всеки е наясно, че Стийм отдавна е инди платформа. Днес си купих уникален троен бъндъл оттам- две игри, създадени от руснак, комбиниращи хентай със Стани Богат , както и Тривия игра, в която играеш срещу не кой да е, а самият Димо Падалски..шегувам се, разбира се, играеш срещу топ модерни порно звезди (които не съм чувал, за мен само Джена Джеймсън е легенда), които даже НЕ са по бельо, а са си доволно облечени (не чак с шуба, ама то е януари, ако дойдат в БГ, ще им измръзнат..) (За тривия игрите трябва да отворя една отделна тема, че от около 12-13 години са ми страст и играя почти всичко с таг Тривия на всички платформи ) Всичко това ми струваше колосалните 6 евро, а ти сам разбираш, че ААА игра струва минимум 40-50 евро. Но тях може да намериш по другите магазини и в Стийм след 6 месеца, като всеки, който е искал я е изиграл ДОТОГАВА. Така че ФАКТ-ът на Играча в случая е точно такъв
nightwarrior avatar
nightwarrior
09 януари 2020
Тоест понеже PS Stora има Goat Simulator, Terarria и тем подобни, значи е инди платформа...

Ми ок, тогава всички платформи са инди платформи, щото няма някоя, която освен ААА игри, да няма и игри за под 10 евро, при това не само на разпродажби.

Щом толкова ще разтягаме понятията, ок, стискаме ръка всичко е инди платформа и играчкин за първи път има верен факт.

Аз за разлика от играчкин не виждам лошо в инди заглавията, една игра е или добра или лоша, но ме разсмива искрено жонглирането с "факти" и отчитането само на това, което ни изнася.

LethianDream avatar
LethianDream
09 януари 2020
Разликата е там, че в Стийм в момента ПОВЕЧЕТО игри са инди. PS стора не е подходящ за сравнение, защото там всичко е накуп, не е разделено като в PC гейминга като лаунчери. Примерно Епик в момента основно са магазин за ААА игри, това е тяхната игра, да вземат първи топ игрите и с това да имат едни гърди пред Стийм. Техните индита си ги раздават безплатно с надеждата хората да пазаруват и наливат големите пари при тях, а да не чакат 6 месеца или 1 година, докато играта дойде в Стийм. Така че всичко е инди платформа, без Епик, поне така искат те да изглежда в нашите очи
nightwarrior avatar
nightwarrior
09 януари 2020
Това не е вярно. Първите ексклузиви бяха Hades, Ashen и тем подобни, първата им ААА игра беше Метро, три месеца след откриването на стора, дотогава беше масово инди. В момента също е пълно с такива игри. Ето затова жонглиране с факти говоря. Няма стор без инди игри. Виж в Стийма кои са най продавани в момента. Колко от тях са инди игри? Повечето ли? Не бил плейстейшъна добър пример... Прав беше, че няма как да те убедя. Ти си заел позиция и ще местиш goalpost-a, докато стане верна...

Епик не си раздават индитата, раздават каквото могат, за да додрапат, включително стари ААА игри. В момента първите два дарксайдърс. Пак давам пример - Секиро, Хало, които ако са инди, аз съм товарен влак, просто Епик явно не изцица достатъчно на Активижън и на Майкрософт (макар че с вторите са конкуренция), RDR2 го стискаха само месец.

Ако ще си избираме само неща, които ни устройват, не виждам смисъл да продължаваме дискусията.

pseto avatar
pseto
09 януари 2020
Според мен може да има нещо като "оптическа илюзия" в случая. И аз като вляза в Steam, особено ако съм в настроение да пробвам нещо странно тип "изненадай ме за няколко евро", изобщо не забелязвам всичките AAA игри, които в общия случай вече съм изиграл. Или най-малкото ги знам добре кои са и изобщо ми минават през полезрението. Но се заглеждам, ако тръгне да ми попада нещо интересно.

Но ако се загледаш неутрално - доста заглавия са си в тежката категория, едно 40 евро цена. Тук-таме се всяват и по-успешните игри от среден и нисък клас. Ама сигурно едно 7000 и нещо, може би и 7500, от всички тези нови игри никога не близват главната страница. Те първо трябва по някакъв друг начин да станат феномен (може би от уста на уста или кой знае как нещо става феномен днес).

Бих казал, че Steam по-скоро си гледа интереса. Показва или по-големите, или най-успешните малки, което не бих го окачествил точно като инди насоченост. Но от друга страна позволяват почти всичко... за разлика от други.

LethianDream avatar
LethianDream
10 януари 2020
Ще дам следния пример - аз искам да си купя сирене с палмово масло, щото съм беден. Не ме вълнува здравето ми, просто искам най-евтиния възможен продукт. Отивам в хипермаркета и си купувам сирене за 2.50 лв. на килограм. Има 100 други сиренета на подобна цена и 10 топ сирена за по десет лева килото. Съотношението "инди" е 1/10, нали така. Отивам на фермерския пазар, там има 10 топ сирена по десет лева и едно или две сирена за 5 лева. Тук "индито" е 10/1. Ето първото е Стийм, второто е Епик. Точно по празниците рових за евтиния под 5 евро в Епик, ами не видях такава, може би аз не виждам нещо. Затова говорим за инди насоченост на Стийм. Никой не спори кои игри правят приходите на Стийм, просто казвам, че ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ИГРИТЕ ТАМ СА ИНДИ ИГРИ. Както и Псето отбеляза от 8000 игри максимум за 1000 игри някой ще разбере изобщо. Нито местя греди, за да вкарам гол, просто цитирам общоизвестни факти, които са видими с просто око. И не защитавам никого, просто отбелязвам тенденцията, която е видима, че все повече ААА игри заобикалят Стийм заради основно паричните екстра потоци от Епик или заради личните си техни лаунчери (ЕА, Юби, Рокстар).
nightwarrior avatar
nightwarrior
10 януари 2020
Ми, не, точно това правиш.

Все повече игри - казах ти, броят се на пръсти.

Не знам по кои празници си гледал, но имаше игри под 5, да не говорим че даваха и ваучери за -10 евро. Та то сега има игри като Fez и т.н. дето са по около 7 евро.

Даваш ми пример със сирена и магазини, но моя пример с PS не работи...

Аз не отричам, че в Стийм има повече инди игри от другите платформи, безспорен факт. Стийм има най-голям брой игри, нормално.

Факт е, че изключвайки вътрешните игри за студията(Фифа, Маден, Фолаут 76 и т.н.) повечето ААА игри идват на Стийм, макар и някои със закъснение заради временна ексклузивност.

Факт е, че Стийм има дори големи игри на външнин компании, ексклузивни за платформата(на РС), без да са броили пари за ексклузивност.

Факт е, че Епик стора от самото начало е платформа инди игри, дори мога да ти гарантирам, че процентно инди съдържанието там е повече от ААА таковата. А ААА игрите обикновено не са ексклузивно там, а просто ги бавят конкретно за Стийм - Outer Worlds си беше наличен, дори в евтиния събскрипшън на Майкрософт, Division си е наличен в Uplay и т.н.

Факт е, че стор, който също има предимно не-ААА съдържание, ти се опитваш да го изкараш едва ли не бутиков и мястото където да играе човек ААА игри.

Това все са факти, които супер лесно се проверяват. Не съм женен за Стийм, предпочитам GoG - там ще играя Cyberpunk, не щото ще е ексклузив, а щото предпочитам да дам някой лев повече на CDPR, без те да ми извиват ръцете. Просто не просто не съм съгласен с мнението, то обективно не е вярно.

The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
09 януари 2020
Steam бил инди платформа.Пичове,айде малко по-сериозно.Почти няма ААА заглавие,което да не се продава там,но било инди.Даже сигурно ако се направи справка,в Steam спрямо другите платформи се продават най-много ААА игри.Не съм сигурен тук,но от опит така ми се струва.
Rostik79 avatar
Rostik79
09 януари 2020
СТИЙМ има доволно ААА заглавия, но няма платформа в момента, кято да има толкова индита, колкото СТИЙМ. Смятам никой няма да го оспори това. Та от тази гледна точка това е най-добрата платформа за инди игри, в което няма нищо лошо, няма защо да се палите. Това не е обвинение. Още повече, че няма платформа, в която да има и толкова стари игри. Аз оня ден си взех Republic Commando, която едва ли я има другаде (всъщност има я и в Origin, сега видях, но няма значение ). Така че СТИЙМ си остава за мен най-добрата платформа засега, което не ми пречи да си цоцам безплатните игри от ЕПИК или да си купувам оттам игри с 10-евровия ваучер.
pseto avatar
pseto
09 януари 2020
Да, това е така. Ама от друга страна доста платформи имат ограничения, Steam няма, тоест по презумпция си е така (освен и че имат много лесни за ползване инструменти, което още повече привлича всякакви хора).

Определено няма кой да събори Steam някога в това да си купиш някоя игра, която отдавна си забравил и се окаже, че я има и нея в платформата. И я има фантазията, че някой ден можеш да публикуваш нещо в Steam.

Ама все пак си гледат по-успешните игри. То по-скоро намирането на някакви нестандартни игрици, струващи по 1 долар, дело на произволни хора е трудното за намиране. Даже не знам как изобщо записват продажби такива.

Charcharo avatar
Charcharo
10 януари 2020
Само човек мразещ гейменга би казал, че това да имаш индита е лошо за една платформа.
Но то бедните селяни като играчкин не са възпитани на уважение...
igra4 avatar
igra4
10 януари 2020
Стеам си е инди платформа, дебелия дава поле за всякакви боклуци, за да лапа комисионна, на другите платформи също има индита, но има и контрол на качеството, какъвто във стеам липсва.
nightwarrior avatar
nightwarrior
10 януари 2020
Контрол над качеството... стига да се изкарват пари и да не се нарушават правила, всичко се продава навсякъде. Затова Sony в момента раздават Goat Simulator, щото страшно са затегнали контлола над качеството.

Колкото и да повтаряш нещо невярно, то няма магически да стане вярно. Казах ти вече личното мнение е различно от факт, прави разлика, че вече е срамно.

Ма те разбирам РС ти е големия враг и като най-голяма платформа на РС Стийм ти е трън в очите, при това от години

pseto avatar
pseto
10 януари 2020
Сигурно 90% от инди игрите не правят приходи от над 1000 долара. За 1000 долара не можеш да накараш Гейб Нюъл и да се изсекне.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл