hategame logo
Потвърдено: Microsoft купи Obsidian, но и inXile
пуснато на 11 ноември 2018 от pseto
obsidian inxile
Преди месец се появиха слухове, че Microsoft ще купи студиото Obsidian. И че сделката е на 99% завършена. Очевидно това е била самата истина - тъй като това бе обявено и официално.

Obsidian вече са част от Microsoft. Новината бива обявена по време на събитието XO18, провело се този уикенд в Мексико.

"Obsidian са един от водещите RPG разработчици и не можем да сме по-въодушевени от възможността да работим с тях в Microsoft Studios, като същевременно ще им дадем възможността да запазят уникалната си култура и да реализират творческите си амбиции", пишат от софтуерния гигант по повод на Obsidian.

Това обаче не е всичко. Научаваме, че освен Obsidian компанията е придобила и inXile. Студиото се върна с гръм и трясък в големия гейминг след супер успения Wasteland 2, а след това пусна Torment: Tides of Numenera и Bard's Tale IV. Около които витаят съмнения, че не са особено успешни финансово.

Което може би обяснява защо студиото е решило да се раздели с независимостта си. Макар че Microsoft уверяват, че ще осигурят автономия на inXile и ще им позволят свободно да работят както по вече обявените си проекти (включително и Wasteland 3), така и необявени подобни.

Всъщност и ситуацията в Obsidian, поне във финансов аспект, не изглежда розова. Pillars of Eternity, реализиран с помощта на Kickstarter, беше хит. От друга страна Tyranny не беше комерсиален успех, а изглежда, че въпреки положителните си отзиви Pillars of Eternity 2 също не се е харчел отлично.

Въпросът е какво е се случи сега. Дали наистина плановете на Microsoft са да оставят двете студия да направят най-доброто, на което са способни? Ако да - можем единствено да се радваме. Най-малкото и защото Obsidian и inXile ще могат да обменят идеи и да работят в по-тясно сътрудничество, което звучи като друг плюс.

Но пък кой знае - може би ще трябва да изчакаме, за да видим какво ще се получи от всичко това.

Коментари
vldir avatar
vldir
11 ноември 2018
Xbox набират скорост за Xbox 2
pseto avatar
pseto
12 ноември 2018
Може би... макар че ми се струва, че тук ще се залага по-скоро на PC аудиторията. Щото каквото и да си говорим... такъв тип RPG-та се играят мъчително с джойстик. Копчетата са прекалено, прекалено малко и трябва да се вкарат по 15 "секретни" менюта с левия тригер, десния тригер, options, ала-бала. Покрай Divinity: Original Sin 2 се уверих, че доколкото е възможно да има някак прилично изживяване на тези игри с джойстик... то база за сравнение с клавиатурата няма.
Miro avatar
Miro
13 ноември 2018
Ще правят игри заключени към UWP , целта е Valve и Steam.Мярнах,ако не бъркам, тази година са вече 4 купени студия.
Като резнат Steam и народа спре да го ползва , защото всички издатели си направиха собствени платформи , $М ще обявят че всичко ще минава през техния магазин а след време ще добавят и съответната такса.
pseto avatar
pseto
15 ноември 2018
Нормално е всеки по-голям разпространител да не иска да минава през Steam и да дава 30% от приходите си за ползване на платформата, но все пак малко са компаниите, които са достатъчно големи, за да си го позволят. Реално имаме EA, имаме Ubisoft и тяхното недоносче Uplay (въпреки че игрите им са налични и в Steam)... и това е.

Все пак няма да е зле Microsoft да инвестира част от многото си милиарди и за гейминг. Пък и поне се насочват правилно със студия като inXile и Obsidian...

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл