hategame logo
2012 година – кои бяха заглавията, струващи си да бъдат изиграни?
пуснато на 08 януари 2013 от pseto
far cry 3 17
Въпреки че доста високопрофилни игри през 2012 година бяха разочароващи и попаднаха в рубриката ми хейт ревюта, то определено имаше и добри изненади, появили се в продажба.

Не съм сигурен коя игра мога да определя като най-силна за 2012 година. Очевидният избор вероятно би бил Far Cry 3. Добър шутър със сериозно застъпен RPG елемент и красив, жив отворен свят. Определено игра, която си струва да бъде разцъкана.

Но като се замисля, за игра на 2012 година ще обявя петте епизода на The Walking Dead. Един наистина прекрасен куест, базиран на комикса със същото име (и нямащ нищо общо със сериала!). Гласовата актьорска игра и гримасите на актьорите са на най-високо ниво, заедно със звуковото озвучаване. Не само това, но и кампанията е нелинейна, като решенията, взети в миналото влияят пряко на бъдещите събития. Адски яко е примерно да направите труден избор в един епизод и 3-4 часа геймплей след това да усетите последствията от него! Абе, накратко, това е куест, който определено си струва, но заради нискобюджетния си статус някак си не попадна в светлините на прожекторите!

Освен тези две игри, имаше една игра, която получи сериозно внимание през 2012 година – Dishonored. Стелт заглавието от първо лице беше може би най-приятната изненада за годината, въпреки че си имаше своите слаби страни, главно в сериозния дисбаланс на уменията. Въпреки това, запомнящият се визуален стил и някои интересни попадения в геймплея превръщат заглавието в нещо, което си струва да разцъкате.

Като говорим за дебютни игри, няма как да не споменем Kingdoms of Amalur: Reckoning. За съжаление студиото, което я разработи банкрутира драматично. Но това далеч не значи, че Kingdoms of Amalur не си струва. Напротив. Бойната система на цъкалката беше страхотна, като същото важи и за дърветата с умения. Имаше някои трески за дялане, сред които прекалено линейният игрален свят например, но нищо фатално. Добро дебютно екшън RPG, което си струва!

През миналата година не липсваха и продължения на популярни игри. Още в началото на годината имаше две такива – Final Fantasy 13-2 и SoulCalibur V. Втората игра не беше особено впечатляваща – непроменена графика, почти същите движения на бойците. Но пък бяха вкарани две нови интересни системи, които не карат човек да си мисли, че си е похабил парите. Впечатление, което остави у мен Tekken Tag Tournament 2.

Final Fantasy 13-2 от своя страна е приятно японско RPG, което не блести с нищо. Приятно е да го разцъкате в някой свободен следобед с няколко бири в ръка, но не е нещо, което ще помните вечно. А и в един момент – типично за японските ролеви игри – бойната система се изчерпва и се превръща в едно безкрайно грайндене.

Сред по-впечатляващите продължения на игри бяха Borderlands 2 и Torchlight II. Първата от двете е шутър, изпълнен изцяло по каноните на своя предшественик. Имаме отворен, извратен свят. Имаме огромно разнообразие на пушкала и противници, срещу които трябва да се използват различни тактики. Дърветата с умения и различните класове в Borderlands 2 също са добре направени, което ви кара да преиграете цъкалката поне 1-2 пъти, за да усетите пълното й разнообразие. А, да, също така е наличен и кооперативен режим, който също си струва!

Що се отнася до Torchlight II, то това е може би най-запомнящата се ролева игра за годината. Създадена от новото студио на Макс и Ерик Шафер – това са двама от пичовете, създали оригиналните Diablo и Diablo II. Самият Torchlight II си е изцяло в духа на тези цъкалки, като геймплеят е забавен и зарибяващ, а възможностите за персонализиране на предметите – много по-големи от тези в Diablo III. Общо взето, прекрасна игра – която на всичкото отгоре струва и 40 лева. В момента може и по-малко да е! Като за съдържанието, което предлага... тази цена е изключително ниска!

Към групата на успешните продължения тази година мога да причисля и Darksiders II. Приятен екшън-приключенски хибрид, който става за изгубване на някой и друг час. Нищо особено впечатляващо за мен, но пък приятна цъкалка, ако останете в безизходица.

Една от приятните изненади на 2012 година беше и Sleeping Dogs. Тази игра беше изоставена от Activision, тъй като беше преценено, че няма да се продава успешно. Square Enix обаче реши да рискува, взимайки студиото United Front Games под своето крило и в крайна сметка не сгреши. Със сериозния си акцент на ръкопашните битки, цъкалката от трето лице с отворен свят привлече вниманието на геймърската общественост и регистрира добри печалби.

Ако трябва да преминем към жанра на стратегиите пък, то мога да отлича XCOM: Enemy Unknown и експанжънът Fall of the Samurai за Shogun 2: Total War. Втората от двете цъкалки е поредният силен представител на поредицата, която ми е една от любимите. В нея можем да усетим как Япония преминава от средновековна държава в модерна индустриална такава, като кланът, който изберете трябва да избере внимателно своите съюзници, за да надвие останалите. Разкриването на новите мощни огнестрелни оръжия е приятно, като играта определено си струва.

XCOM: Enemy Unknown също е яко заглавие. Става дума за походова тактическа игра, базирана на класиката от 90-те X-Com: UFO Defense. Нейният геймплей е добре балансиран, като трябва да сте особено внимателни какво вършите на последните трудности, тъй като винаги сте на крачка от поражение. Тактическите битки също са добре направени, изцяло в духа на старите походови игри. Общо взето, задължителна игра за феновете на жанра.

Като за заключение на този обзор ще спомена Sniper Elite V2 и Dirt: Showdown. Две игри, които не блестят с нищо, но пък може и да ги пробвате при липса на друго. Dirt: Showdown е може би единственият добър рейсър за тази година, като е доста приятна неангажираща аркада. Много по-добра от Ridge Racer. Не се бъркайте – този Dirt няма нищо общо с заглавие!

Що се отнася до Sniper Elite V2, това е цъкалка с адски много слаби страни. Изкуствен интелект, сюжет, линейност на нивата... чудите се защо е в ънхейтабъл тогава ли? Просто убийствата са брутално яки. С други думи, ако просто сте изнервени и искате да изтребите огромен брой противници чрез ефектни убийства, Sniper Elite V2 е вашето заглавие. Системата с рентгеново минаване на куршума през телесата на враговете ви не омръзва дори и след доста часове!

 А, да, почти забравих. В края на годината имаше и една приятна цъкалка - Family Guy: Back to the Multiverse. Заглавие, което почти сигурно ще се понрави единствено на феновете на жанра. Но пък за сметка на това - забавна чикия като за изтеклите коледни и новогодишни празници или началото на 2013 година.

И това е горе-долу за 2012 година. Общо взето, имаше си и немалко добри игри... но пък както винаги, представителите на хейт ревюта си остават повече. Отново.

Коментари
undefined
Entropia
12 януари 2013
Бих добавил и Blacklight retribution доста добро ф2п фпс, което не е p2w.

ps имаш правописна грешка при снайпер елит-а - "рентеново"

undefined
pseto
12 януари 2013
Мерси, че си посочил грешчицата, оправих я.

Иначе тази Blacklight: Retribution не съм я цъкал - може тея дни да я пробвам, тъй или иначе януари е доста празно откъм игри.

undefined
Entropia
13 януари 2013
Според мен няма да сбъркаш, ако я разцъкаш. С нея замених ЦС-а който го цъкам от години фор фън, но трябва да отбележа че е малко тежичка.
Но пък доста красива.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл