Има обаче яки моменти - срещанах един ловец-алкохолик, който ме черпи ракия. Викам си да ударя един гълток (може и да откажеш) да видя в играта с алкохола как е. В първия момент нищо не стана (както в другите игри) и си викам тая механика нещо е счупена, само показателите ти променя. Обаче след малко постепенно почна да се върти света и да се замъглява. А тоя ловец трябваше да го мъкна на гръб, че си беше навехнал крака. И двамата пияни вървим с мъка през гората и са някакви смешни диалози от сорта на "да не вземеш да повърнеш на гърба ми" или "братле, я зарежи бивака, закарай ме до най-близката кръчма да си допиваме" ![]()
Но все пак тази започва с истинска история. Първата те хвърля в някаква колиба като гол селянин и е "на ти свят, оправяй се" положението.
Между другото съветвам ви да минете поне туториъл/интро секцията на KCD2. Много, много по-интересно и зарибяващо е от първата част. Аз както нямаше да я играя, като седнах и 5 часа не ги усетих.
Да, именно - то е нещо като сървайвъл - ако тръгнеш просто да обикаляш в Скайрим/Асасин-стил, ("чакай да прочистя тази зона и после да продължа") постепенно деградираш откъм облекло, умора, глад, оръжия и до никъде не стигаш.
Аз погледах някои туториали и нещо като комбинация от тях си направих за някакво що-годе прилично начало:
- първо като те пуснат от позорното излагане в селото и говориш с една просякина - тя ти дава няколко напътствия и малко дрешки;
- малко нагоре от селцето има една ябълкова градина - оттам си набавих доста безплатни ябълки;
- после отиваш надолу в едно селце Semine - там има конеферма и ще намериш собствения си кон - Pebbles. С малък диалогов избор, ще си го вземеш безплатно. Без кон е още по-тегаво иначе.
- оттам нататък вече захапваш основната мисия за сватбата - имаш два избора - да отидеш при един ковач или при мелничар. Аз отидох при ковача и оттам вече нещата тръгват малко по-структурирано. Няма никакъв смисъл да експлорваш или да правиш някакви странични мисийки преди това , защото просто не си достатъчно екипиран и опитен - нито ключалки можеш да отваряш, нито да се биеш, нито каризма имаш.
Пътят е тежък в началото и кривата на заучаване на механиките е доста дълга, но както Нощния воин казва - някак си е доста зарибяващо, макар и на пръв поглед да е досадно.
Малко издавам, но това е игра, при която няколко съвета могат да ти спестят и решат доста иначе досадно време и нерви.