hategame logo
Нова компания осъдена за Kickstarter измама
пуснато на 15 септември 2015 от pseto
asylum playing cards
Сайтът за обществено набиране на средства Kickstarter започна да набира огромна популярност едва в последните години, а заедно с него се зародиха още подобни уеб страници. Съответно се появиха и първите измами – големи неспазени обещания и невърнати пари на онези, които са инвестирали в концептуални продукти. Макар и Kickstarter да са си измили ръцете с условия, деклариращи, че те не носят отговорност за това дали даден проект се реализира или напротив... то съдът в САЩ няма никакво намерение да стои със скръстени ръце.

По-рано през месеца стана ясно, че сериозно обезщетение ще трябва да платят създателите на играта Asylum Playing Cards. Проектът бе реализиран успешно през 2012 година, като представлява стандартни карти, които обаче са по-интересно стилизирани. Като цяло идеята можете да видите нагледно от снимката горе.

Та тези карти събират над 35 000 долара от Kickstarter, като по план трябва да бъдат раздадени на крайни потребители още през 2012-та. Това не се случва – а някои от тях завеждат дело в щата Вашингтон. Което се развива в тяхна полза.

Съдът постановява, че компанията зад Asylum Playing Cards трябва да изплати обезщетения от 668 долара на всички жители на Вашингтон, които не са си получили картите. Доколкото тази сума изглежда смешна на фона на събраните в Kickstarter над 35 000 долара, то има и една уловка. Трябва да се платят и разходите по делото, възлизащи на 23 183 долара, а плюс тях и още 31 000 долара глоби.

„Щатът Вашингтон няма да толерира кражби чрез обществено набиране на средства. Ако приемете пари от потребители и не спазите задълженията си, моята администрация ще търси отговорност от вас“, казва в типично американски стил Боб Фъргюсън, главният прокурор на щата Вашингтон.

Макар и в Европа все още да няма толкова ефективни закони, борещи се с подобни измами, то едно нещо е сигурно – в САЩ определено няма да се толерират. Особено и след като наскоро бе заведено подобно дело, което също ще се разгледа.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл