hategame logo
Valve: Пиратството не е проблем за нас, понеже Steam е революционен
пуснато на 29 ноември 2011 от pseto
steam logo

Колко често се случва някоя гейм компания да не опищява света, че печалбите й били намалявани от пиратството? В свое скорошно интервю, шефът на Valve Гейб Нюъл обявява, че "пиратството не е проблем за тях". Причината? Steam.


"Пиратството почти винаги е проблем в услугата, не проблем в цената", казва Нюъл. "Нека си представим, че един пират предложи продукт навсякъде из света, който може да бъде купен 24 часа в денонощеието, 7 дни в седмицата. Нека си представим и че легалният дистрибутор на този продукт го заключва по регион, отлага го с 3 месеца за дадена зона и изисква купуването му от физически магазин - тогава услугата на пирата ще е по-ценна", добавя той.


Нюъл добавя също, че повечето DRM защити изиграват лоша шега на официалните дистрибутори заради ограниченията, които налагат на геймърите (Assassin's Creed 2, anyone?). Естествено, шефът и съосновател на Valve не пропуска да спомене колко по-як е Steam от всички останали продукти, понеже предлагал постоянни ъпдейти, вградена и ниско агресивна DRM защита и т.н.


Освен всичко друго, Нюъл дава за пример и Русия - той казва, че мнозина смятали, че няма смисъл от навлизане в този пазар, но в момента братушките един от най-големите европейски пазари за Steam.


Дали Нюъл е прав? До известна степен - да. Ако услугата е качествена и цената е прилична, то пиратството пада значително. Примерно като руските сайтове - когато някоя PC игра ми дойде на 25-30 лева, то съм навит да си я взема - така или иначе това е балансирана цена с оглед на заплатата ми. А и винаги е плюс да свалиш нещо дигитално, вместо да чакаш разни кутии, разни инсталации от DVD-та и глупости (всъщност, DVD устройство... сигурно не съм го използвал от месеци, като се замисля).


Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл