hategame logo
Zynga отговаря на обвиненията за клониране на игри – „Не е нужно да си първи, важното е да си най-добрият”
пуснато на 02 февруари 2012 от pseto
Tiny-Tower
Марк Пинкус, шефът на Zynga е едно от най-ненавижданите лица в гейм индустрията. Не само заради игрите, които студиото прави, но и заради неговата наглост.

В светлината на обвиненията в последните дни, че Zynga нагло клонира игри, направени от компаниите NimbleBit и Buffalo Studios, Пинкус отговаря... че не е нужно да си първи на пазара, а да си най-добрият. Той добавя, че компанията му може и да не е винаги пионерът, разработващ дадена геймплей идея, но пък намира пазарното си място, понеже я подобрява.

Освен това, Пинкус добавя, че играта Tiny Tower на NimbleBit сама по себе си не е нова концепция и че само за операционната система iOS има още много подобни игри, като дава за пример Yoot Tower, Tower Up, Tower Town, Tower Bloxx, Sim Tower и т.н.

Всичко това само по себе си звучи като доста добро обяснение, нали? Естествено. На пазара рядко виждаме иновативни игри и е нормално обичайните идеи да биват доразвивани. На това му се вика прогрес. Но нека напиша и какъв е отговорът на Йън Марш от компанията NimbleBit:

„Опитът на Марк Пинкус да се опита да постави всички игри с името Tower под общ знаменател като такива от един жанр е много добра идея. За нещастие, споделянето на име или сетинг не значи, че дадена игра е от даден жанр. Sim Tower например е истински симулатор с мениджмънт на макроскопично ниво и детайлна настройка на сградите. Tower Bloxx пък е базирана на тайминга игра, в която гоните highscore”, отговаря Марш. Не само това, но и той добавя, че има някои прекалено сериозни прилики между неговата Tiny Tower и Dream Heights на Zynga:

„Защо в Dream Heights има 5 типа бизнеси, също както и в Tiny Tower? Защо в един апартамент се побират точно 5 души, ами не 4 или 6 например? Защо има VIP асансьор, имащ същите функции като в Tiny Tower? Защо бизнесите имат точно 3-ма работници, които създават точнно 3 продукта, които пък биват съхранявани по абсолютно същия начин, по който и в Tiny Tower? Дори и tutorial-ите в Dream Heights са същите”, казва Марш.

В крайна сметка,  на кого можем да вярваме? Е, аз се доверявам на Йън Марш. Може би защото винаги съм склонен да вярвам на малките фирми, а не големите корпорации в такива диспути. Не само това, но и по принцип се доверявам на онзи, който дава конкретни и детайлни аргументи по даден спор, а не говори общи приказки. А Пинкус прави именно това – подвежда типично по корпоративен начин. Честно казано, би било доста интересно да разбера отговорите на въпросите, зададени от Марш... да, в шутърите има пушки, а пък в RPG-тата – почти винаги варианти на 3 типа герои... но когато нещата са 1:1, то говорим за нагла кражба!

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл