Иначе силно препоръчвам Cocoon от безплатните игри за PS този месец. Играта е от създателите на Limbo и Inside (които са шедьоври така или иначе) и е страхотен трип. Предполагам ако човек се надруса, това е най-добрата игра за подобно състояние - музика, атмосфера, все едно наистина си в някакъв извънземен свят.
Иначе играта е пъзел, но много интелигентен и изцяло контекстен, без никакви туториъли, стрелки или насоки. Засега е една от най-добрите пъзел игри, които съм играл. Нищо чудно, че има само 9-ки и 10-ки. Няма стандартни битки, но има босове, които са много интересни и забавни. Не е особено дълга, днес седнах да я видя и вече съм на 25%. Но предполагам сложността тепърва ще се вдига и няма да се случват толкова бързо нещата.
Случва се някоя друга микрокриза - има периоди, в които сменям няколко игри, докато не попадна на правилната, но то това е нормално смятам. Няма как всичко да изиграваш. И с филмите вече съм така - навремето който и филм да започна, гледам си го докрая. Сега ако го усетя, че е някаква тъпня, го приключвам и толкова.
И не само мислене над чистите механики. Сега от Йотеи разбирам и се зачетох повече, че реално районът, в който се развива действието (северна Япония, Хокайдо) към този момент всъщност не е част от тогавашна Япония и не е подвластен на шогуната. Населява се от друг народ, наречен Аину, които са със съвсем различен бит, религия и език. Това всъщност е местното население, а японците се явяват пришълци там. По-нататък се водят войни между аину хората и клана Матсуме, който го има и в играта, преди тази земя окончателно да влезе в границите на Япония чак към края на 19-ти век. Аину са нещо като индианците на Япония. Днес са останали шепа от този народ, а езикът им не се говори вече.