hategame logo
Epic Games Store с хитра промяна в правилата за връщане на игри
пуснато на 13 януари 2019 от pseto
epic games store
Epic Games Store спечели овации при представянето си. От една страна за разработчиците, които получават 88% от приходите на своите продукти (противно на 70-80% в Steam). От друга - беше обещано, че всеки от нас може да върне игра в рамките на 14 дни без да се задават никакви въпроси.

Което звучеше направо като мечта. Но ето, че има и уловка, вкарана наскоро. Можем да върнем игра само ако сме играли до 2 часа на нея. Или абсолютно същото нещо, което предлага и Steam.

Естествено двуседмичен период за връщания на игри без оглед на прекараните в тях часове звучеше... невъзможно. Най-вече защото всеки може да изиграе нещо спокойно и да го върне.

Но от друга страна - двата часа в Steam почти винаги са крайно недостатъчни да си изградим мнение за продукт. В общия случай това може да послужи за бенчмарк как нещо върви на хардуера ни и то евентуално (понеже най-рядко тежките и/или бъгави зони са към средата на игра, не в началото). Дали нямаше да е добре Epic Games Store да предлага едно 4 часа например? Може би 5?

Самият магазин наскоро се сдоби с първи AAA ексклузив - The Division 2. Все пак Epic Games Store все още е доста... базов откъм функционалности. А неща като потребителските ревюта например са от ключова важност днес.

Коментари
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
13 януари 2019
Изтрит коментар
pseto avatar
pseto
14 януари 2019
Все пак не е лошо да има конкуренция, а EA и Ubisoft определено нямат намерение да си правят магазините конкуренти на Steam, просто пускат собствена услуга, която да не е Steam (и да си взимат всички приходи, логично). Epic се опитва директно да се бори със Steam... но да, такива PR ходове не им правят чест. От една страна - от друга без важни елементи като потребителски ревюта (и всичко друго, магазинът им е доста хаотичен, прилича на one page уебсайт) едва ли ще наберат сериозна скорост.

Ще видим, де. Преди години и Steam изглеждаше като най-тъпата идея в света, беше бъгав и скапан, ама днес е друго.

Skygleam avatar
Skygleam
14 януари 2019
Ако някой нашише софтуер, който обединява всичките магазини (steam, uplay, origin, epig store, gog и т.н.), слива ти библиотеките с игри на едно място, дава ти избор от кой точно магазин искаш да купиш и обединява листа с приятели би било чудесно и би избил рибата дори да взима 0.5% от всяка покупка. Нещо като виртуален мол, в който има много магазини.
pseto avatar
pseto
14 януари 2019
Дам, но никой никога по никакъв начин няма да позволи такова нещо. Все си гледа неговата паница и гледа никой да не бръкне в нея и туйто.

Но да, аз предпочитам Steam в общия случай, понеже определено е по-добре всичко да е на едно място. Не 5 клиента различни да имаш, да се чудиш оная парола каква ти беше, пък тази...

The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
14 януари 2019
И аз съм така Псе,но въпреки това имам 5 клиента.Не се получава и това си е. .Udon'tplay го пускам много рядко,а също и GoG,но все пак имам приличен брой игри на двете платформи,та все някога ги стартирам,и тях.Не мога да реша обаче кои са по-зле,Origin или Udon'tplay.
vanmx avatar
vanmx
16 януари 2019
Да бе да, ако играта не ме е накефила за 10 мин, няма да ме накефи и за 2 часа, и за 20 часа. Въбще това мислене е адски грешно и вредно - на електронните игри да се гледа като на някакъв отрязък от време с някакво начало, среда и край. Направо като видя в тубата клипче показващо "първите 15 минути геймплей" или започне в някой форум да се обяснява колко била "дълга" дадена игра, направо започва да ми прилошава.

Като гледам обаче за жалост индустрията доста успешно е наложила на игрите да се гледа по-този начин, защото това позволява да се правят точно такива "игри" за правене на бързи пари - без replay value, без някакви геймплей механики подтикващи мисъл или креативност, ако има кеф да не е от самото игране, а от любопитство какво ще стане с персонажите, възможност лесно да се мислят епизоди и продължения, които са още от същото и т.н. Абе холивудският бизнес модел в повечето модерни ААА сингъл плейър игри не ме кефи

nightwarrior avatar
nightwarrior
16 януари 2019
Доста игри първите минути или часове(Персона 5, РДР2) са туториъл. Други почват експлозивно и след това са meh. Рядко вземам игри без да съм изгледал достатъчно, даже преди време си играех да сваля пиратката като демо(от доста време и тази практика престана). Разбирам защо хора биха били недоволни.

Проблемът тук е конкретно с политиката на фурнаджийска лопата, която предприема Епик. Да не говорим, че са ми в блеклиста(не че този блеклист засяга някого, освен мен) заради налагането на временна ексклузивност на игрите в стора си.

voxy avatar
voxy
16 януари 2019
2 часа са напълно достатъчни за да разбереш дали една игра ти харесва или не, да не говорим, че всички дават шанс най-много 15-20 минути. Също Епик са зависими от производителите на игри, ако сложат 4-5 часа, много от разработчиците ще се откажат да пускат игрите си в техния стор. Отделно има - youtube и twitch, в които може ако искаш да изгледаш целите кампании на игрите, а после да тестваш дали и механиката и усещането е ОК в 2-та часа.
pseto avatar
pseto
16 януари 2019
Не знам, за мен 2 часа са съвсем недостатъчни. Особено и при положение, че немалко игри в първия час имат туториали, кинематични интрота, запознаване с този и онзи персонаж и с леки стъпки навлизане във виртуалния свят. А в другия един час се докосва леко геймплея и се представят примерно третина от гейм механиките.

Виж, ако играя 4 часа, то обикновено формираното тогава мнение си остава същото и след 20-ия час. Просто виждаш как се отваря играта, скучните игри почват да втръсват именно около третия/четвъртия час, като същевременно по-бавно започващите игри се отварят точно тогава.

Но и зависи от гледната точка. Аз все пак купувам доста игри, които съм почти сигурен, че няма да ми харесат. Докато болшинството геймъри не го правят. А взимат онова, което са почти 100% сигурни, че ще им хареса. Тъй че кой знае.

П.С. Апропо за мен гледането изобщо никога не помага по никакъв начин. Никога не мога ни най-малко да формирам мнение за игра по стриймове. Нещо ми се струва потенциално яко като го гледам, но като го цъкам ми е скучно и дървено. И обратното. Diablo II вероятно е най-скучната за гледане игра за мен, но същевременно любимата ми за играене...

vanmx avatar
vanmx
16 януари 2019
Аз тия игри които му губят времето постепенно да ме вкарват в механиките, камо ли да ме запознават с история и персонажи, направо им лепвам етикет "кинематографичен булшит" който води играча за носа и повече не се занимавам с тях.

Това може би е малко крайно и вероятно пропускам нещо което може и да ми допадне, но така ли иначе нямам вече толкова време да пробвам всичко което излезе, да не говорим пък финансовата тежест ако тръгна да го купувам и не на последно място е преубедеността ми че новите игри от последните 10+ години са си булшитове (което не е винаги вярно, разбира се)

Стриймовете и видеата в интернет са най-бързия и неангажиращ начин човек да си създаде представа за какво става дума, но дейстмително не винаги създават точна представа. Примерно Project Cars ми изглеждаше като някакъв шедьовър в рейсинг жанра, а като го разцъках си казах ебаси шита. Или обратното - като гледах първия Prototype си мислех че това е ебаси тъпата детска игричка, а като го ръзцъках на щайгата на един приятел играта ми стана една от любимите

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл