Парола
Парола (отново)
Имейл
Форум
Последна активност
<
1
...
802
...
805
>
darkblue
Цитиране
05 декември 2025
LethianDream
Цитиране
05 декември 2025
Тази нощ поиграх стабилно Marvel: Cosmic Invasion, страхотна игра! Напомни ми за славните времена като бях малко хлапе и цъках до откат Кадилаци и Динозаври. Същия тип игра, само че си избираш двама герои от Марвел вселената и почваш да се биеш като ненормален Почнах със Сторм и Улвърин, тотална размазвация. За да е пълен ретро фийлинга, играя в аркадния режим с един жетон, докъдето стигна.. Като нищо ще ми влезе в списъка с топ 3 игри за годината..
The_Doctor46
Цитиране
05 декември 2025
darkblue написа
Дарк,зарежи ги тези китайски манджи и ходи да гласуваш в другата тема.
You can either fight at my side or get crushed under my heel, but you will not stand in my way
Mitko6000
Цитиране
07 декември 2025
Китайско, ама много мяза на Аватар (Последният повелител, не сините). Даже, май точно това са искали да направят, но нямат лиценза. Само заради това, бих го играл. Изглежда доста прилично.
The_Doctor46
Цитиране
07 декември 2025
Не знам дали следите теч новините и индустрията,но явно времената,в които човек притежава компютър,или поне хай-енд машина ще свършат скоро.Micron(един от големите производители на РАМ/ВРАМ) реши да напусне потребителския пазар и да се фокусира само върху корпоративните АИ глупости.Заради АИ-то в момента има голям недостиг на РАМ.Моята я взех точно преди година(32GB) и дадох 350 лева,в момента същата е 800 кинта.Ако искаш РАМ 64 ГБ,най-малко ще дадеш 1000,но по-скоро 1200-1500 лева.Абсолютна лудост.АИ-то(корпорациите естествено в преследване на печалби) ще направи така,че да имаш някакъв умрял компютър и да "наемаш" облачно всеки месец ако искаш да играеш.Не за друго,а защото потребителски хрдуеър или няма да съществува,или ще е ненормално скъп.Имайки предвид,че РАМ-та беше един от най-евтините компоненти,когато сглобяваш конфигурация.Видеокартите и без това хвърчат,ся с новите цени на VRAM- та не искам и да си помислям колко ще струват.SSD-тата и те ще хвърчат.Това ще удари всички,PC геймъри,конзолни,всякакви.Справка показва,че акциите на Micron януари са се търгували на 85 долара парчето,сега вече са 250.Найс?Има някакъв здрав картел в теч индустрия в САЩ и ние естествено,ще платим сметката.Дори и да е балон,като се спука пак обикновените хора ще духат супата.Когато бяха "миньорите" преди известно време,пак имаше недостиг и високи цени,но не чак в такъв мащаб.
You can either fight at my side or get crushed under my heel, but you will not stand in my way
lyubohar
Цитиране
07 декември 2025
Нещо, което не те интересува ако ползваш лаптоп Цената е буквално същата като преди 3г. за лаптоп от същата серия. Навремето когато си взех първия лаптоп, по подобен начин финтирах драмите с недостига на видеокарти покрай копачките на криптовалути. Според мен ще се компенсира с по-голямо производство, просто ще отнеме някакво време да се завъртят колелата, едва ли ще свършат PC времената
The_Doctor46
Цитиране
07 декември 2025
То това ще удари и лаптопите.Рам,диск.Изчакай няколко месеца.
lyubohar
Цитиране
07 декември 2025
Е кога да ги удари, тия неща веднага стават. Дадох ти конкретен пример с първия ми лаптоп в разгара на копачките. Просто крайна цената на дребно и цената, на която примерно ги купуват IBM или HP, са две много различни неща

Впрочем същото важи и за другите чаркове вътре - за десктоп машина със същите компоненти като в лаптопа ми трябваше да дам почти двойно повече пари (гледах ги конкретно преди няма и месец). Не казвам, че е по-добре лаптоп - ясно е какви недостатъци има, просто обсъждаме цените на компонентите окомплектовани в лаптоп vs на дребно в магазина.

The_Doctor46
Цитиране
07 декември 2025
Да де,Любо,но си има причина лаптопа да е по-евтин,а именно производителността на лаптоп частите срещу същите модели за десктоп.Примерно гледах тестове,когато излезе баш най-високата потребителска карта RTX 5090 за лаптоп.Същите спецификации бяха и на десктопа доколкото е възможно.Катата на десктопа извади 30% повече кадри на 1080 пксела 50-60%(по спомен) повече на 1440 и 96% повече на 4К.Как няма да е много по-скъпа.А да не говорим,че лаптоп с rtx 5090 струва майка си и баща си най-вероятно.При процесорите,където има лаптоп версия,разликата не е чак както при графичните ускорители,но пак е доста пораради очевидни причини.Та за това идва много по-евтината цена.
lyubohar
Цитиране
07 декември 2025
Дори и всичко да е 30% по-бавно (това за 96% е ала-бала, вероятно е ботълнекнал от нещо друго лаптопът, а и кой прави 4К гейминг на лаптоп?), пак не отговаря на близо 100% по-висока цена (като сложиш и монитора, кутия, захранване, клавиатура). По-голямата част от разликата в цената не е заради разликата в производителността, а заради спестяването от мащаба + разликата в цените, на които пазаруваме ние и производителите на лаптопи и това, че до теб тая памет стига минавайки през 10 ръце и всеки си слага по малко.

Да не говорим, че ако погледнем чисто обективно, чипсетът за лаптоп трябва да е даже по-скъп, защото е взет оригиналния и е направен по-малък, по-икономичен, орязан откъм ток и набухан с power оптимизации - всички тези къстъмизации и по-малкия размер струват пари.

Edit: виж, почти с моите думи: no, laptop GPUs (Graphics Processing Units) aren't inherently cheaper per chip from the factory; in fact, they often cost manufacturers more due to specialized engineering for power/thermal limits.

Начи излиза по-скъп от десктоп-версията от завода и накрая в лаптопа ти е по-евтин Вероятно същото важи за всички чаркалаци, което само потвърждава каквото казвам - просто е много по-cost effective да се продават лаптопи от десктоп машини на части и поради тази причина ефектът върху цената на паметта ще е много по-малък.

The_Doctor46
Цитиране
07 декември 2025
Ще видим,ама ако така продължава,ще удари всичко що ползва рам,видео рам и тн. Давам гаранция.Няма как за десктоп машини да скочи от лятото с 150-200% цената,а за лаптоп да е много по-малко,щото се произвеждат от едни компании.

Колкото до производителността,такава е разликата,не се лъжи, специално в топ енда.За по-ниските модели не мога да коментирам.На високите резолюции е брутална и заради това някои искат други наименования на мобилните карти,защото било подвеждащо.Хората,които не разбират си мислят,че нещо не бачка както трябва.Все пак десктоп версията дърпа 575-600+ вата,а лаптоп версията на максимален товар 300. На по-ниските резолюции е по-близо,но 50% пак е твърде много.Иначе да,4К на лаптоп е смешно,ама хората тестваха на всички резолюции.

lyubohar
Цитиране
07 декември 2025
Според мен и 50% не е на 1440, според каквото аз съм чел е между 20% и 40%, но честно казано слабо ме вълнува стига да върви с 60 кадъра; дори и да може 144 пак ще играя на 60 и другото отгоре са пари на вятъра. Но дори и да е 50% за горе-долу половината пари от десктоп машина - нещата са си съвсем точни. Въпросът е, че не е по-евтино заради това.

Иначе помня поне няколко такива апокалипсиса с цените на памет, даже насред единия пазарувах за някаква конфигурация - беше преди 15г. сигурно - ще е така няколко месеца и ще се нормализират нещата. Междувременно цените на лаптопите няма да мръднат с повече от 10% - и аз давам гаранция

The_Doctor46
Цитиране
07 декември 2025
Не си прав.Разликата между 60 и 120 е огромна,а аз мога да усетя дори и между 120-175. Пробвал съм по-нагоре,но не става.Там вече човешкото око,поне моето не може да хване.Примерно отключих кадрите на Mass Effect 3 в мултипейъра и върви с между 700-1000 кадъра(поне според програмката), и аз хич не виждам разлика с 150 да речем,но между 60, и 120 е супер голяма.Аз съм малко FPS whore и винаги приоризирам кадрите. Отдавна не ми се е налагало да избирам между кадри и качество на картината,но,когато нямах пари навремето,винаги избирах повече кадри.
lyubohar
Цитиране
08 декември 2025
Е аз говоря за себе си очевидно, как е възможно да не съм прав? Не че не виждам някаква разлика и по-нагоре (поне донякъде), просто 60 кадъра ме устройват прекрасно.
Rostik79
Цитиране
08 декември 2025
Чакайте малко, откога лаптоп, еквивалентен на десктоп (доколкото може) излиза по-евтино, отколкото десктоп? Обърнаха се нещата ли? Винаги е било обратното.
<
1
...
802
...
805
>
Нужно е да сте регистрирани, за да пишете във форума.