Общо взето солидна стрелялка, доволно пуцане както си му е реда за франчайза. Новите механики са по-скоро козметични добавки, отколкото да влияят на core-механиките - имаш доджване, което почти не ползвах (а може би трябваше, че е полезно, но все забравях - чак към края почнах повече). Куката по време на битки също рядко влизаше в употреба. Може би е трябвало да вкарат малко повече "вертикалност" в дизайна на света и нивата. За сравнение в Bioshock Infinite имаше подобна механика, но значително по-добре изпълнена. Чисто стрелянето е много добре осъществено и удовлетворяващо - като настане хаос на бойното поле - отвсякъде взривове, светкавици, огньове ... мазало. Особено с контролера, усещаш дори тактилно интензитета на битката и като елиминираш противниците.
Уменията са на място - усещат се смислени и като развиеш дървото, се усеща много добре синергията между отделните умения. Поне с героя, с който бях (Harlowe). В това отношение надгражда тройката, където някак си имаше много безсмислени умения.
Голямата ми критика е към емоционалното усещане на света - някак си ми беше безличен и скучен. Отвореният свят малко чупи формулата на тази поредица и се губи индивидуалността. От предните игри, където и да ме пуснеш на произволно място, веднага ще го разпозная и ще знам какво има да се прави. Тук се повтарят сравнително еднакви баири и местности, сякаш правени с някакъв random-generator.
NPC-тата също са твърде генерични и незапомнящи се. Злодеят даже на си направих труда да разбера за какво се бори и защо и аз се боря с него. Просто някакъв лошковец, който отвреме навреме ти говори нещо по радиото и накрая се биеш с него. Дори не го намразих - просто беше някакъв пореден бос.
BL3 я критикуваха заради тик-ток, Gen-Z лафовете и тоалетния хумор, но бих казал, че беше по-добра от четворката в това отношение - по-жива и интензивна и с по-добър хумор и диалог. Там брата и сестрата Калипсо ги намразих заради това, че взеха силите на Лилит и убиха Мая, в четворката злодеят както казах, беше тотално безличен.
Повечето странични мисии също бяха безинтересни. Имаше някоя друга по-забавна сатира - например един, дето вярваше, че светът е плосък и не вярва в гравитацията, та трябваше да му доказвам обратното. Имаше друг, който го даваше някакъв Life-coach и ми даваше упражнения за повишаване на самочувствието. Такива неща.
Превозните средства са тотално скопени в тази част. Което е странно, защото в отворен свят уж би следвало да са дори по-развити. А в действителност имаш един ховъркрафт, с два режима на стрелба и различни скинове и начини, по които изглежда и това е. Няма отделно дърво с ъпгрейди като на предната игра.
Въпреки това, пак да кажа - елементът с битките и пуцането беше як и със сигурност пак ще се върна в този свят като пуснат допълнтелно съдържание. Има потенциал. Даже ми останаха доста дейности недовършени.
Ако Borderlands 2 ми е 10/10, а тройката е 8,5/10, четвъртата част бих я сложил 7 или 7,5/10.
Впрочем - така и не успях да се свържа с други играчи за кооп. По някаква причина Matchmaking-ът не сработваше - само се въртеше кръгчето напразно.
Много харесвам всичките три предишни части, това е шутърът, който ме запали реално по жанра. Винаги има много яки хумористични моменти, ето и ти си описал две мисии с плоскоземеца и Юли Тонкин, на които ще се съсипя от смях
Според PRS, от създаването на Steam през 2003 г. досега, Valve никога не е получавала разрешение за използване на правата, управлявани от една от най-големите световни организации за колективно управление на авторските права на създатели на музика и музикални издатели.
Знам, че е доста сложна материя това с правата и постоянно се съдят, но нали за ползването на дадена музика в играта, издателят на играта има грижата за правата на каквато музика има там. Това звучи все едно двойно да им плащат.
Относно Самсон, от теб разбирам, че има такава игра изобщо, тотално ми е останала под радара, а съм огромен фен на Макс Пейн. Ревютата са 50/50, като хората се кефят на карането и битките, а хейтят за бъговете. За бъговете виж предния абзац. След година-две ще си я взема на някое намаление